Last update: 02-07-07
 

Opnames Nox EP
Studio 't Pand VlaardingenMaandag 14 Mei

Capt'ns Log, Stardate 1234.5. Vanaf komende donderdag - je weet wel, Hemelvaartsdag, de dag dat iedereen vrij is, maar niemand die de betekenis ervan weet - gaat Nox Aeterna de studio in. We gaan opnemen bij Frits van Mourik in studio 't Pand' in Vlaardingen. Hier zal ik de voortgang van het opnemen e.d. bijhouden. Misschien is er wel iemand die het leest ook :)


Dinsdag 15 Mei

Momenteel ben ik druk met voorbereiden: de gitaar staat afgesteld, geluidjes en effectjes geprogrammeerd, partijen ingestudeerd. Kortom, mij is er klaar voor, en mij heeft er onwijs veel zin in. Kijk hier al meer dan een jaar naar uit, dus hopelijk wordt het wat goeds!


Woensdag 16 Mei

Nog een dag te gaan. De verveling begint al aardig toe te slaan. Leuk zeg, vrije dagen! Ik ga zo maar eens kijken of ik Street Fighter nog steeds kan uitspelen..... Morgen zullen onze mooie klanken eindelijk worden vastgelegd voor het nageslacht!


Donderdag 17 Mei - DAG 01

De dag begon al vroeg, de wekker begon al rond 9.00 uur irritant te doen. Normaal gaat ie al rond 6.00 uur, maar vandaag heb ik mijn muzikantenpet op en is 9.00 uur dus fucking vroeg. Deb en ik vertrokken zo rond 10.30 uur naar Vlaardingen, en speciaal voor de gelegenheid ging Roadie Wobje ook mee om mijn versterker te vervoeren. Iets na 11.00 uur arriveerden we in Vlaardingen, waar we tot onze grote verbazing de Ro-tjes (Ronald & Roald) al troffen. Uiteraard was degene die zou beginnen met opnemen, onze gewaardeerde drummer Mischa, weer eens te laat.

Na opbouw en soundcheck werden rond 12.00 uur de eerste drumklanken opgenomen. Mischa had er duidelijk zin in en was aardig in vorm vandaag! Na ongeveer 4 uurtjes lekker knallen stonden de drumtracks op band. Tussendoor werd ik nog voorzien van cheeseburgers (waar zou de maatschappij zijn zonder junkfood!!!), die erg goed smaakten. Rond een uur of 16.00 was het de beurt aan Roald om te starten met de baspartijen. Ook Roald had een goed tempo en knalde 4 van de 5 nummers in ongeveer 2 uurtjes op band. Na een korte eetpauze bij de snackbar (ik herhaal...waar zou de maatschappij zijn zonder junkfood!!!) speelde Roald het laatste nummer in. Wel met iets meer strubbelingen, maar dat gebeurt nou eenmaal in de studio.

Vanaf 20.00 uur heeft ons Nelsje getracht om wat zaken op te nemen. Echter de vermoeidheid zat er bij hem (en de rest) al flink in, dus na 1 nummer besloten we er een eind aan te breien voor vandaag. Morgen dus weer met frisse hoop de rest van de toetsen opnemen en daarna (eindelijk) de gitaren!!! Wachten is erg saai...en vermoeiend! Ik drink m'n whiskey op en ga slapen, het zuur allemaal!!!


Vrijdag 18 Mei - DAG 02

De dag begon wederom vroeg (weer die muzikantenpet opgezet), en achteraf 'WAAROM?' Het geval wilde namelijk dat onze geluidstechnicus Frits vast stond in de file. Dus ondanks het feit dat wij er keurig om 11.00 uur al waren, gingen de deuren pas rond 11.45 open. Na een bak pleur (en in mijn geval Red Bull) zijn we verder gegaan waar we gisteren gebleven waren. De diverse toetspartijen werden vanaf ongeveer 12.00 uur op band gezet, met uitzondering van 1 nummer. Daar had ons Nelsje iets meer moeite mee, dus na een poosje tobben werd besloten om dat even te laten rusten en door te gaan met de gitaren.

MIJN ONDERDEEL, eindelijk! Tussendoor nog een heerlijke kroketburger op (wederom...waar zou de maatschappij zijn zonder junkfood) Vanaf een uur of 16.00 begon ik (na een leuke soundcheck) te spelen. Het nummer waar ik mee begon had ik gekozen omdat die in mijn gedachten de 'minst lastige' was. En dat is natuurlijk lekker om mee te starten als alles 'nieuw' is. Niets bleek echter minder waar en na een ruim uur kloten was ik dus ook pas klaar met het eerste nummer. Op dat moment was ik een beetje bang voor wat nog zou moeten komen...

Gelukkig ging het daarna een heel stuk makkelijker en beter, en knalde ik zowaar voor het diner (wat bestond uit een broodje kroket...ik heb al eerder een opmerking geplaatst over het fenomeen junkfood dus daar even genoeg over) nog even 2 nummers op tape gezet. Na het diner begonnen met mijn 'angstgegner' (schrijf je zo, meen ik). Op zich ging dat redelijk, alleen er zit zo'n stukje in...man man man...dat soort onzin schrijf ik niet meer. Daarna nog even een nummer ingespeeld en toen was de 'spreekwoordelijke' kan redelijk leeg.

Morgen staat er voor mij nog 1 akoestische intro op den planning. Dan mag Deb eindelijk wat gaan doen, want die zit zich al twee dagen op te vreten zonder ook maar een gitaar aangeraakt te hebben. Als dan haar basispartijen staan, doen we de solo's en de overige toetspartijen. Hopelijk halen we dat morgen, dan komt volgende week de zang en de mix aan bod.

Opnemen is onwijs leuk, maar het vraagt wel heel erg veel van je. Ik had zoiets wel verwacht, maar na een dag hard werken ben je wel totaal kapot. Toch is de beloning wel onwijs groot, want muziek maken is toch wel een van de mooiste dingen in hetleven. Ik maak aan einde aan deze dag...mensen, het zuur!!!


Zaterdag 19 Mei - DAG 03

De dag begon weer eens vroeg (iets met een pet...), maar het beloofde een mooie dag te worden. Zoals ik gisteren al hoopte, was vandaag de taak om alle muzikale aspecten rond te krijgen. We arriveerden om en nabij 11.00 uur en de koffie stond al klaar. Geen files ofzo vandaag, dus we konden meteen knallen. Nog voor 12.00 uur stond de akoestische intro op tape en was het de beurt aan Debbie om haar (ritme)partijen op te nemen.

Zoals wel vaker het geval is, had de persoon die het meest nerveus was van tevoren, een hele goede sessie. Alle nummers stonden binnen mum van tijd op band en zo rond 15.30 begon Deb aan haar solopartijen. Dit ging net wat minder soepel als de ritmestukken dus rond 17.00 was ze klaar.

Geen lunch vandaag (zelfs geen junkfood... )

Toen heb ik zelf (met wat kleine tegenslagen) in een uurtje mijn solo's opgenomen. Had ik ook wel een beetje verwacht, want je wilt natuurlijk dat solo's er netjes opstaan en eruit springen. Na een bord kipsaté plus toebehoren (daar is het godsgeschenk 'junkfood' weer) bij de shawarmaboer op de hoek (geen geintje...op het raam staat echt 'SHAWARMA') begon Nelsje met zijn solopartijen. Ik had er een beetje een hard hoofd in dat we alles zouden halen vandaag, maar dat bleek achteraf niet nodig. Nelsje ging als een bezeten pornohobbit tekeer achter z'n Korg en heeft echt bizarre solo's opgenomen! Hierna heeft ie nog het laatste nummer wat gisteren niet lukte ingespeeld, plus nog een mooi pianostukje. Een leuk extraatje voor op de cd! :)

Hierna begon Frits (onze geluidstechnicus) driftig met het maken van de premix. Voor de leken onder ons, een zeer ruwe, onbewerkte, voorlopige opname van hoe het eindresultaat ongeveer gaat klinken. Pas tegen 23.00 uur verlieten we de studio, en thuis aangekomen hebben Deb en ik nog even zitten luisteren.

Ik ga nog niet teveel verklappen over het resultaat om de spanning erin te houden, maar MAN... DIT WORDT ECHT HEEL ERG VET!!!

Knallende drums en bas, vette gitaarritmes, bizarre keyboardsolo's en (hopelijk) rauwe zang. Niet in eigen belang hoor, maar deze cd moet echt iedereen kopen!!! Aankomende vrijdag rammen we de zang erbij en gaan we het schijfje (rond de 25 min.) helemaal afmaken. Misschien nog een solootje overnieuw maar daar blijft het wel bij... Het was een lange vermoeiende dag, maar het resultaat is echt super. Het is echt super om de liedjes die je zelf -riffje voor riffje- schrijft, op zo'n manier terug te horen. Adembenemend...!

Bij deze wil ik een heel GROOT COMPLIMENT maken naar de band: MISCHA, DEBBIE, RONALD en ROALD. We hebben deze afgelopen 3 dagen met z'n allen KEIHARD gewerkt en ik denk dat iedereen trots mag zijn. Verder wil ik Frits ook een onwijs GROOT compliment geven voor de passie die hij heeft voor zijn werk en het geduld om met onze debiele, zieke geesten te werken. Goed, het is nu 1.00, de whiskey is op en de ogen vallen dicht. Mensen, het zuur!!!

NIEUWE UPDATE: waarschijnlijk komende vrijdag 25 Mei


Vrijdag 25 Mei - DAG 04

Het bed uitkomen viel mee deze morgen, waarschijnlijk omdat ik alweer 3 dagen had gewerkt en de wekker dan al rond 6.00 uur gaat. Dus vandaag het gevoel van uitslapen en om 9.00 uur op. Om 10.00 uur stond Roald al voor de deur, weer totaal onverwacht zoals zijn stijl ook is :) Rond 10.30 uur van huis weg, onderweg Nelsje (Ronald) nog even opgepikt en op naar de studio!

Voor vandaag stonden alle vocalen op het programma en Debbie wilde een solootje overnieuw inspelen omdat ze er niet helemaal tevreden mee was. Als eerste werd de solo ingespeeld en daarna ben ik begonnen met het inzingen van de 'guidetracks' voor de backing vocals. Die wilden we namelijk zo snel mogelijk op band hebben staan, omdat Nelsje om 14.00 uur weer weg moest in verband met werk.

Echter moesten we daar wel compleet voor zijn en Mischa was weer eens 'vertraagd'... Rond 13.00 uur kwam ie eindelijk aankakken en hadden we welgeteld een uurtje voor de backing vocals! Gelukkig ging dat bijna allemaal in 1 keer goed, dus een uur was ruim voldoende.

Daarna heb ik, na de lunchpauze (uiteraard weer met een lekkere burger :) nog een paar dingen ingezongen en rond 15.00 uur was ook dat allemaal opgenomen. Nog even zitten ouwehoeren en daarna alle spullen - waaronder mijn knoepert van een versterker - opgeruimd en in de auto geladen. Over 2 weken (op zaterdag 9 juni) gaan we afmixen omdat Frits eerst het een en ander wilde opschonen (ruis op de sporen weghalen etc.), dus op de ingeplande dag van morgen doen we dus nix in de studio.

Wij gaan fijn bier drinken, en Frits gaat braaf aan het werk :). Vandaag was kort maar krachtig en de opnames klinken erg lekker! Vanavond maar weer eens kijken of ik m'n kop eraf kan zuipen, ben nu toch klaar met alle zaken waarvoor concentratie nodig is. Mensen, de vinketipoe!!!

NIEUWE UPDATE: waarschijnlijk zaterdag 9 juni


Zaterdag 9 Juni - DAG 05

Na twee weken van rust en vrede mochten we vandaag dan (eindelijk) weer verder met de opnames. Voor vandaag stond het mixen op het programma, een leuk maar zeer vermoeiend onderdeel. Rond een uur of 11.15 arriveerden Deb en ik bij het Pand, waar we verrassend genoeg, alleen Frits aantroffen. Na een blik op het bel-ijzer en de constatering van 2 smsjes, volgde de conclusie dat Mischa en Nels (weer eens) later zouden komen.

Na de eerste liters koffie maar begonnen zonder de rest, want mixen kost nu eenmaal veel tijd en nog meer energie. Halverwege het eerste nummer kwam Roald met zijn vriendin uit Londen aan. Enige tijd erna kwam ook Nels binnenvallen en Mischa was nog wat later.

Op zich viel het me mee hoe snel de basis-mix stond. Alleen het finetunen erna duurde erg lang. Zeker gezien het feit dat je ook weer leuk met meningen te maken hebt. De één vindt een effectje leuk en de ander niet. Gelukkig zijn er geen hoogoplopende discussies ontstaan waarbij hersenpannen werden ingeslagen of iets dergelijks :P Verder valt er niet zoveel te vertellen over het mixen. Het is een leuk, lang & slopend proces.

Zelf had ik verwacht dat het minder inspannend zou zijn, maar dat viel vies tegen. We hebben het ook niet al te laat gemaakt dit keer. Op een gegeven moment 'hoorden' wij het niet meer en Frits begon ook wat te sputteren. Voor de mensen die niet snappen wat ik bedoel; het is een rare gewaarwording als je 'het niet meer hoort'. Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat je al zo lang geconcentreerd aan het luisteren bent, dat je hersennen de fouten en afwijkingen niet meer registreren. Op zo'n moment kun (en moet) je eigenlijk beter stoppen, zeker bij de mixfase!!!

Helaas is nog niet alles klaar. Had ik wel op gehoopt maar het loopt nu eenmaal wat anders. We mogen donderdagavond weer een paar uurtjes gezellig naar de studio! Of ik het al zat wordt? Nee hoor! Het is en blijft heel leuk om te doen en zeker met de tussentijdse vorderingen die we op cd meekrijgen is er nog altijd geen zenuwinzinking. Nou dat was de zaterdag van Nox, het zuur allemaal!!

NIEUWE UPDATE: waarschijnlijk donderdag 14 Juni


Donderdag 14 Juni - DAGDEEL 06

Vanavond mochten we weer vrolijk verder met het mixen. Al vroeg vertrokken, dus we arriveerden rond 18.45 uur. Natuurlijk de Rootjes weer later en moest er weer even terug gereden worden naar het station. Er stonden voor vanavond een tweetal zaken op het programma: een (akoestische) intro en de pianocompositie van Nels. Tja, zoals ik al eens eerder heb geschreven, puur inhoudelijk valt er weinig te vertellen over mixen, maar die twee dingen hebben we dus afgerond.

Wat verder wel nog een punt was voor ons, was de mix die we afgelopen zaterdag hebben gemaakt. Daar zaten toch nog wat haken en ogen aan, dus hebben we besloten om nog een dagje te gaan mixen om de 'spreekwoordelijke' PUNTJES op de I te zetten. Het gevoel bij de mix zoals ie nu staat was op zich wel oke, maar er zijn wat zaken waar we niet helemaal 100% tevreden mee zijn.

Gelukkig vond Frits het een goed plan om daar nog aan te werken, en hij heeft zelfs aangeboden om dat zonder extra kosten te doen. Supercool! Daar zijn we dus erg blij mee! FRITS BEDANKT! Enige wat dit voor gevolgen heeft is dat de release weer een stukje moet worden opgeschoven, maar dat is het aan het einde wel waard.

De komende weken houden we even rust, en 30 juni maken we de hele sjizzle af. Nog even geduld mensen...!

Tussendoor nog even naar Graspop in het altijd gezellige Dessel (BE) waar we zullen gaan genieten van de klanken van o.a. Children Of Bodom (altijd geweldig), Slayer (nix aan toe te voegen), Finntroll (humpaaaaa!!!) en Ozzy. Vooral in die laatste heb ik onwijs veel zin, omdat dit de eerste keer word dat ik 'The Prince Of Darkness' live gaan zien. Dat was um weer, het zuur!!!

NIEUWE UPDATE: waarschijnlijk zaterdag 30 juni


Zaterdag 30 juni - DAGDEEL 07

We vertrokken al vroeg van huis en arriveerden om 10.45 uur bij de studio. Daar troffen we een dichte deur aan, maar na 10 min. wachten kwam Frits aan. Uiteraard waren Mischa en de Ro-tjes weer eens te laat. Echter moest Roald werken tot 13.00 uur en had dus een excuus. Met frisse moed zijn we weer verder gegaan met het mixen. Al snel arriveerde Nelsje om ook gezellig mee te luisteren.

Ik ga verder niet in op het mixen zelf, maar ik zal wel zeggen dat we nu een heel mooi resultaat hebben! Er zijn zelfs wat effectjes in gegooid om wat dingen op te leuken. Rond 19.30 uur verlieten we voor de laatste keer de studio. De tijd die we hebben gehad was ontzettend leuk en leerzaam. De komende periode houden we nog even een soort van 'vakantie'. We gaan de cd dupliceren en na de zomervakantie gaan we er weer keihard tegenaan om de cd zo snel en goed mogelijk te promoten. Ik heb er onwijs veel zin om weer op de planken te staan en het zal ook wel weer een keertje tijd worden eigenlijk.

Verder concentreren we ons ook op het schrijven van nieuwe liedjes en ik kan jullie vertellen, er zit hele mooie dingen aan te komen. Als het aan mij ligt gaan we over een jaartje weer een poosje de studio in :P


Nog wat info:

De Nox Aeterna CD zal 'Immortality' heten met de volgende tracks:

1. Suffocate
2. Nox Aeterna
3. Apocalypse
4. Wargod
5. Immortality
6. Unpredictable Oceans

Running Time 25 min, 10 sec.

Opgenomen door Frits van Mourik in Studio Het Pand, Vlaardingen.

Dat was het dan voor het Studioreport! We hopen dat jullie het leuk vonden de voortgang te lezen en wellicht een idee hebben gekregen hoe het opnemen een beetje in z'n werk gaat. Het zuur allemaal, en kopen die cd!!!

De Noxjes
www.noxaeterna.nl

  Debje mag eindelijk gaan opnemen!
 
  Frits, onze geluidstechnicus, heeft er zin in!
 
  De chill-Lounge op zolder bij Frits
 
  Frits heeft heel veel wonderknopjes
 
  Waar zou de wereld zijn zonder junkfood?
 
  Roald druk bezig met z'n bassloopjes
 
  Mischi hobbelt nog eff een ommetje
 
  Nelsje speelt z'n vingertjes vast warm
 
  Wachten is killing!
 
  Arnold zoekt de perfecte sound
 
  Welke solo zal ik nog eens veranderen?
 
  Slaperig en moe aan het einde van de dag
 
  Mischa knalt de drumpartijen er zo op!
 
  We zijn er weer: Studio 't Pand Dag 4!
 
  Frits heeft alle knopjes weer op scherp staan
 
  Vandaag komen de vocalen aan bod
 
  En dan: samen de groupshouts inzingen!
 
  Welke woorden waren het ook alweer?
 
  Even buiten een frisse neus halen...
 
  Frits registreert alle instellingen per nummer
 
  Sick my duck! Maar eerst koffie!
 
  Frits heeft een wel heel speciaal kamertje...:P
 
  Fokke & Sukke zijn ook weer van de partij!
 
  Daar gaan we een effekkie overheen gooien!
 
  De definitieve versies worden ingelezen!
 
  Arme Frits kan nu weer rustig slapen..."Immorality.."
 
  De Rootjes denken vast na over bandfoto's!